Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Pe site-ul ANAF a fost publicat in data de 27.03.2019 proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” – formular 212.
“Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative au fost modificate prevederile titlurilor IV și V din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, fiind reglementat un nou mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice. Având în vedere modificările legislative menționate, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare a formularului 212 ”Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Noul formular înlocuiește un număr de 7 declarații care se depuneau la organul fiscal de persoanele fizice care desfășoară activități economice sau care realizează unele categorii de venituri (formularul 200, formularul 201, formularul 220, formularul 221, formularul 600, formularul 604 și formularul 605). Astfel, informațiile cuprinse în cele 7 formulare au fost restructurate, iar informațiile cuprinse în declarația unică pentru persoanele fizice, asigură un mecanism mai simplu de stabilire, declarare și plată a obligațiilor fiscale.
Formularul propus este structurat în două părți principale (capitole) prin care persoanele fizice declară:
a) În prima parte, informații privind veniturile realizate în anul 2017, precum și informații referitoare la opțiunea contribuabilului cu privire la destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net/câștigul
net anual impozabil;
b) În cea de-a doua parte, informații privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018. De asemenea, prin intermediul formularului, contribuabilii au posibilitatea stabilirii unor bonificații (5% din obligația anuală estimată) care se acordă, potrivit legii, în situația în care sumele datorate se plătesc integral până la data de 15 decembrie 2018.”